[...] w porównaniu z spadkiem o 10,8% w grupie wysokowęglowodanowej. Blaski i cienie protein Oczywiście nic za darmo. Białko ma wpływ na wyrzut insuliny (szczególnie duży mają białka serwatkowe i białka mleka). Insulina jest silnym inhibitorem rozpadu białek mięśniowych i wywiera maksymalny wpływ, gdy jej stężenie w osoczu wynosi 15–30 μU [...]
[...] 20 zdrowych, wytrenowanych młodych sportowców zbadano pod kątem ilości wydatkowanej energii w ciągu 1 tygodnia. W drugim tygodniu eksperymentu żywiono ich dostarczając 15% białka i 100% wartości energetycznej. W kolejnych 2 tygodniach zastosowano interwencję: dietę opartą o 15% lub 35% białka i 60% dotychczas dostarczanej z pokarmu energii. [...]
[...] udzielić prostej odpowiedzi. Teoretycznie 1 g etanolu dostarcza 7 kcal, jednak w praktyce ostateczna wartość energetyczna alkoholu jest mniejsza (podobny problem dotyczy białka: 1 g ostatecznie dostarcza mniej, niż 4 kcal). W przypadku białka wiele lat myślano, że jego nadmiar tuczy. Do dzisiaj podobne mity krążą w Internecie. Tymczasem [...]
[...] do redukcji wystarczy trening siłowy oraz właściwa dieta. Jeśli chcesz, uzupełnij braki w proteiny, stosując np. WPC, WPI czy WPH (koncentraty, izolaty lub hydrolizaty białka serwatkowego). Efekty treningu redukcyjnego ocenia się patrząc w lustro i mierząc fałdy tłuszczu. Waga niekoniecznie musi być dobrym wskaźnikiem efektywności treningu, [...]
[...] głównie na metabolizm, a przede wszystkim na redukcję tkanki tłuszczowej. Tymczasem okazało się, iż hormony tarczycy regulują np. pracę serca, ale nie tylko, bo poprzez białka regulatorowe (miozyna 7, 2, 1 oraz 4) mają wpływ na szybkość skurczu mięśni, a nawet metabolizm tkanki mięśniowej. Okazało się, iż hormony tarczycy pośrednio: mogą [...]
Kulturyści i inni sportowcy bardzo często sięgają po alkohol. Niestety, to bardzo zły pomysł. W maksymalnym skrócie przytoczę główne fakty i mity dotyczące alkoholu. Alkohol kontra marihuana Na świecie po kannabinoidy (np. marihuanę, haszysz, syntetyczne imitacje) sięga ok. 182,5 mln ludzi (3,8% populacji). Jednakże mimo wytężonej pracy, nie [...]
Ostatnio w kilku serwisach pojawił się tekst mówiący, iż w ciągu godziny przyswaja się stosunkowo niewiele białka. Nie jest to dla mnie żadne zaskoczenie, gdyż wielokrotnie opisywałem kinetykę i właściwości protein (w tym białka serwatkowego, jaja, wołowiny czy kurczaka). Żaden z autorów nie podał właściwego źródła, więc robię to osobiście: Shane [...]
[...] zebrano dane z 18 badań. Mężczyźni: spożywali średnio 3292 kcal dziennie podczas przygotowania do zawodów, przy czym 52% tej energii pochodziło z węglowodanów, 28% z białka, a 20% z tłuszczów, maksymalnie dostarczali 5 736.13 kcal dziennie, minimalnie 2390 kcal dziennie, maksymalnie dostarczali 4.3 g protein na kg masy ciała, a minimalnie [...]
[...] (drugi mechanizm). Estrogeny wykazują działanie prozakrzepowe przez podwyższenie aktywności czynnika krzepnięcia VII, obniżenie stężeń naturalnych antykoagulantów: AT, białka S, oraz przez generację trombiny. Już przy znikomej dawce 200 mg testosteronu tygodniowo należy liczyć się z 2,5-krotnym wzrostem stężeń testosteronu i estradiolu! [...]
W sieci dystrybuowane są najróżniejszej maści poradniki związane z odchudzaniem. Zresztą problem dotyczy także tradycyjnych księgarni, gdzie półki uginają się od „najlepszych programów” i „diet cud”. Z jakością podobnych publikacji już jest gorzej, w poradnikach sprzedawanych w sieci zwykle obok informacji ukradzionych, np. ze sportowego forum [...]
Od kiedy pamiętam, w klubach dominowały sylwetki solidnie okraszone tłuszczem. Zgadza się! Tłuszcze w pokarmie są niezbędne, a bez nich znacznie utrudniony jest wzrost mięśni (cholesterol jest prekursorem wielu związków sterydowych). Jednakże materiał zapasowy gromadzony w postaci tłuszczu podskórnego czy wisceralnego nie jest korzystny. W jednym [...]
Trening siłowy w latach 50., 60. i 70. XX wieku nie był tym, co znamy obecnie. Kulturystyka często była dodatkiem do podnoszenia ciężarów czy dodatkowych bojów, które nie mają z nią wiele wspólnego. Kiedyś budowanie sylwetki było uważane za wynaturzenie, a już nikt nie myślał o tym, iż kobiety mogą się zajmować poprawianiem niedoskonałości swoich [...]
[...] ograniczone, niż w czasie przygotowań startowych. Duża ilość energii miała sprzyjać hipertrofii. Poza sezonem zawodnicy koncentrowali się na przyjmowaniu dużych ilości białka z węglowodanami, aby znieść wysokie obciążenia treningowe. Mężczyźni startowali w zawodach kulturystycznych od 8 do 26 razy. Byli w wieku od 22 do 65 lat. Jak się [...]
Można by skwitować, iż kulturyści umierali i będą umierać, jednak warto by się zastanowić, dlaczego tak się dzieje. W tekście posłużę się celowymi skrótami, ponieważ szczegółowe opisy zajmują zbyt wiele miejsca. Nadmierna waga - śmierć na raty W końcu warto zaznaczyć, iż serce pompuje krew całą dobę i u kulturystów mięsień jest poddany [...]
[...] Te osoby mają okno żywieniowe … po południu. Kolejny przykład: nie uwzględniamy, iż osoby jedzące śniadanie mogą mieć posiłki o różnym rozkładzie makroskładników: grupa A – białka + tłuszcze, np. białko serwatkowe (40 g) + migdały (30 g), grupa B – śniadanie fast food (mała ilość protein, ogromna tłuszczów i węglowodanów), grupa C – prawie same [...]
[...] 15 i 23% całkowitego spożycia energii. W tym badaniu zwiększona podaż cukrów nie zwiększyła ogólnej podaży energii, gdyż badani ograniczyli jednocześnie spożycie białka i tłuszczów. Nie stwierdzono również wpływu konsumpcji różnego rodzajów cukrów na trójglicerydy w surowicy na czczo, co jest zaskakujące, ponieważ inne badania [...]
[...] co brali mężczyźni i w jakich dawkach, więc jakim cudem mamy wyciągać wiążące wnioski na temat łysienia po SAA? Kolejny niewybaczalny błąd to opisanie grupy nie stosującej białka serwatkowego, jako „czystych sportowców”. Od kiedy to białko serwatkowe jest zakazanym środkiem dopingującym? Co udowodnili iraccy naukowcy? Osoby [...]
[...] świecie, przy wzroście 187 cm potrafił ważyć nawet do 200 kg. Dziennie spożywał między 10,000 a 12,000 kalorii w około 9 posiłkach! W każdym posiłku znajdowało się po 100g białka. Słynął także z ogromnej siły. Podobno (bo nie jest to udokumentowane) robił 12 powtórzeń wznosów bocznych sztangielkami z ciężarem 100 kg! Niestety Kovacs zmarł na [...]
[...] reguły. Ma np. znaczenie ile protein dostarczasz w diecie. Gdybyś stworzył deficyt kaloryczny znacznie zmniejszając ilość zjadanego kurczaka, wołowiny, ryb, wieprzowiny czy białka serwatkowego (WPC, WPI, WPH) to zapewne odchudzanie by się nie powiodło. Jaką efektywność posiada bieganie? Samo bieganie bez zmian w diecie jest wg badań naukowych [...]
[...] obrano tłuszcze, jako „wroga układu sercowo-naczyniowego”. Amerykanin Thomas Colin Campbell z Cornell University twierdzi, iż główną przyczyną chorób serca są ... wszelkie białka pochodzenia zwierzęcego! Głosi on, że to właśnie białko zwierzęce jest głównym powodem występowania nowotworów. Niestety zakrojone na dużą skalę badania wcale nie [...]